Fwd: Vabilo na Srečevanja glasov: Irena Tomažin v pogovoru z Ljobo Jenče

Sekretariat KED Folk Slovenija sekretariat na folkslovenija.org
Sre Okt 5 01:56:44 CDT 2011


Dragi člani in članice KED Folk Slovenija,

Posredujem mail od Ljobe Jenče.

Hvala lepa in LP,


> 
> 
> 
> 
> Srečevanja glasov: Ljoba Jenče
> 
> Srečevanja glasov: Irena Tomažin v pogovoru z Ljobo Jenče, svobodno umetnico, ki zbira, ureja, intepretira ljudske pesmi in pravljice, o terenskih raziskovanjih ljudskega petja, interpretacijah in spreminjanjih ljudskih pesmi. V četrtek, 6. oktobra ob 20. uri. V četrtek, 6. oktobra ob 20. uri. Vabljeni!
> 
> ČETRTEK, 6. OKTOBER OB 20. URI
> 
> 
>        foto: Jana Jocif
> 
> Irena Tomažin se bo z gostjo večera Ljobo Jenče pogovarjala o njenih terenskih raziskovanjih ljudskega petja, interpretacijah in spreminjanjih ljudskih pesmi, živosti ljudskih motivov, pomenu besedil in udejanjanju ljudskih pesmi na javnem odru.
> 
> Ljoba Jenče je priznana svobodna umetnica, ki zbira, ureja, intepretira ljudske pesmi in pravljice, razvija šolo petja starih pesmi z naravnim glasom, vodi šolo pripovedovanja pravljic. Pripravila je več avtorskih oddaj za televizijo, film in radio. Gostuje po domovini in po svetu. Pela je tudi v Tibetu, Argentini, Afriki. Najraje ima naravno akustiko in živ stik z občinstvom. Uredila je več knjig, med njimi obsežen zbornik in priročnik za pripovedovanje pravljic; izdala več zgoščenk – s terenskimi posnetki ljudskih pevcev, z lastnimi intepretacijami in v sodelovanju s soavtorji s priredbami ljudskih pesmi.
> h
> »V izvirnosti ljudskega izročila je živa sila, ki priča o starožitju in trdoživosti človeške kulture in s svojo nadčasnovnostjo nagovarja tudi nas - tukaj in zdaj. Vsem narodom sveta so njihove narodne pesmi večno lepe. So ljubljene. Na nek nenavaden način je vsečloveški in tudi narodov arhetipski spomin vsajen v vsakem izmed nas. Kako ponovno odkriti vitalnost slovenskega izročila in ga na nov način umestiti tudi na javni oder sodobnih kulturnih tokov, sem se pred debelimi dvajsetimi leti vprašala in krenila na pot – k ljudem.« Ljoba Jenče.
> O moderatorki večerov:
> Srečevanja glasov bo povezovala plesalka, pevka in performerka Irena Tomažin, ki se že več let intenzivno ukvarja z glasom, z njegovimi izvori in mnogimi različnimi pojavnostmi - od nastopanja na gledaliških in glasbenih odrih preko srečevanja in poslušanja "starih" pevcev - tako tradicionalnih pesmi kot avantgardne dediščine, do glasovne izraznosti preko telesa in giba. Poleg slovenskih ustvarjalcev in poustvarjalcev ljudskih pesmi bo v Srečevanja glasov predstavila tudi nekaj ustvarjalk iz širšega slovanskega prostora, s katerimi se je srečala in sodelovala v preteklih letih. V desetih Srečevanjih glasov bo Irena Tomažin med drugimi gostila Natalko Polovynko (Ukrajina), Bogdano Herman, Katarino Juvančič, Ljobo Jenče, Boštjana Narata, Brino Vogelnik, Svetlano Spajić (Srbija) in še koga…
> 
> 
> Več o dogodkih na: www.trubarjevahisaliterature.si
> 
> Vsi dogodki v Trubarjevi hiši literature so brezplačni. Hiša je odprta od ponedeljka do petka od 10. do 18. ure in ob sobotah od 10. do 14. ure ter v času kulturnih prireditev. 
> Vabljeni!
> 
> Če ne želite več prejemati e-obvestil, nam pišite na trubarjeva na literarnahisa.si.
> 

Carlos Yoder
Tajnik — KED Folk Slovenija
sekretariat na folkslovenija.org
www.folkslovenija.org

-------------- naslednji del --------------
HTML priponka je prečiščena...
URL: https://mailman-mail5.webfaction.com/pipermail/obvestila/attachments/20111005/133cc29f/attachment-0001.html 
-------------- naslednji del --------------
Nebesedilna priponka je bila prečiščena...
Ime: image001.jpg
Vrsta: image/jpeg
Velikost: 35972 bytes
Opis: ni na voljo
Url : https://mailman-mail5.webfaction.com/pipermail/obvestila/attachments/20111005/133cc29f/attachment-0002.jpg 
-------------- naslednji del --------------
Nebesedilna priponka je bila prečiščena...
Ime: image001.jpg
Vrsta: image/jpeg
Velikost: 15265 bytes
Opis: ni na voljo
Url : https://mailman-mail5.webfaction.com/pipermail/obvestila/attachments/20111005/133cc29f/attachment-0003.jpg 
-------------- naslednji del --------------
Nebesedilna priponka je bila prečiščena...
Ime: image002.gif
Vrsta: image/gif
Velikost: 346 bytes
Opis: ni na voljo
Url : https://mailman-mail5.webfaction.com/pipermail/obvestila/attachments/20111005/133cc29f/attachment-0001.gif 


Dodatne informacije o seznamu obvestila